Ortho Image - Orthodontics Timisoara

Ortodontie

Ce este Ortodontia?

Ortodontia si ortopedia dento-faciala alcatuiesc specialitatea de medicina dentara care are ca obiect de studiu supravegherea, ghidarea creşterii şi a dezvoltarii structurilor dento-faciale, patologia acestora, precum şi terapia anomaliilor dento-maxilare.

Ortodontia si ortopedia dento-faciala este o specializare care se ocupa cu rezolvarea inghesuirilor dentare, a spatierilor dentare, corectarea ocluziei (muscaturii), dar si a relatiilor dintre cele doua maxilare.

Malpozitiile dentare nu afecteaza doar estetica fetei si a zambetului. Acestea pot genera probleme ale gingiei si ale osului alveolar, ingreuneaza igienizarea cavitatii bucale si favorizeaza aparitia cariilor dentare. Pot cauza probleme ale articulatiei temporo-madibulare, dureri de cap, bruxism, atitudini posturale incorecte, probleme de vorbire sau digestive, etc.

Beneficii

Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.

in ce situatii se recomanda tratamentul ortodontic?

Doar medicul specialist ortodont poate determina daca aveti nevoie de un tratament ortodontic. Pe baza unor instrumente de diagnostic care includ anamneza medicala si dentara completa, un examen clinic, amprenta arcadelor dentare si radiografii speciale, medicul specialist ortodont decide daca se recomanda tratamentul ortodontic si elaboreaza un plan de tratament individualizat.

Acest lucru inseamna ca nu orice medic dentist poate efectua tratamente ortodontice. Nu aparatul este cel care aliniaza dintii sau rezolva problemele dentare, ci medicul care utilizeaza aparatul respectiv. Prin urmare, este mai putin important daca aparatul folosit este invizibil sau nu, daca se foloseste o varianta mai costisitoare sau nu, ci pregatirea teoreticaa si practica a medicului ortodont, care poate oferi un tratament corect, durabil si estetic.

De ce avem nevoie de tratament ortodontic?

Clinica noastra ofera o gama variata de tratamente ortodontice - de la aparate mobile, utilizate frecvent la copii, pana la diferite tipuri de aparate fixe. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor. in functie de severitatea problemei dvs., medicul specialist ortodont va recomanda tipul de aparat corespunzator. Exista situatii in care tratamentul ortodontic nu poate rezolva in totalitate problema pacientului. Din acest motiv, ortodontia se poate intersecta si cu alte ramuri ale stomatologiei: endodontie, protetica, chirurgie sau parodontologie, cu scopul de a oferi pacientului un tratament complet si de calitate superioara.

Tratamentul ortodontic este individualizat pentru fiecare caz in parte, fiind stabilit de catre medicul ortodont.

Tipuri de aparate dentare

    Aparate dentare fixe

        - Aparat dentar metalic

        - Aparat dentar ceramic

        - Aparat dentar safir

    Aparate dentare mobile

        - Aparat dentar mobil prefabricat (tip Myobrace sau tip Trainer)

        - Aparat dentar mobil (confectionat in laborator de catre tehnicianul dentar)

    Gutiere ortodontice

    La finalul tratamentului ortodontic, se recomanda purtarea unei contentii care sa mentina rezultatul obtinut. Contentia poate fi mobila sau fixa.

Ortho Image - Pediatric Dentistry Timisoara

Pedodontie

Ce este Pedodontia?

Pedodontia este o ramura a medicinii dentare care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor stomatologice la copii.

Dintii umani se formeaza inca din perioada prenatala. De aceea este foarte importanta perioada sarcinii pentru viitoarea dentitie a copilului. Mama trebuie sa aiba o dieta echilibrata si sa evite contractarea anumitor afectiuni infecto-contagioase.

Primii dinti care apar in cavitatea orala a copiilor se numesc dinti temporari (de lapte). Dintii temporari incep sa erupa in jurul varstei de 6 luni. Exista situatii in care acesti dinti pot aparea si mai devreme, la 4 luni. Primii dinti care apar in gura copilului sunt incisivii centrali inferiori, urmati de incisivii centrali superiori. Pana la varsta de 3 ani, eruptia dentara temporara se finalizeaza. in acest moment, copilul va avea 20 de dinti “de lapte”. Ordinea de eruptie a acestor dinti variaza de la un copil la altul.

in jurul varstei de 6 ani, incepe eruptia dintilor permanenti. Acest proces debuteaza cu eruptia molarilor de 6 ani (“masele” care se formeaza in spatele celorlalti dinti de lapte, fara a fi nevoie ca un alt dinte sa cada). Urmeaza apoi inlocuirea dintilor din zona frontala (incisivi). Acest proces dureza pana in jurul varstei de 18 ani. La finalul procesului, adultul va avea 28 de dinti permanenti sau 32 de dinti, daca are si molari de minte.

Care este rolul dintilor temporari?

    - Asigura o masticatie corespunzatoare

    - Asigura dezvoltarea corecta o oaselor si muschilor din zona fetei

    - Asigura spatiul necesar cresterii si dezvoltarii dintilor permanenti si actioneaza ca un ghid pentru eruptia corecta a acestora

    - Permit dezvoltarea vorbirii corecte

Care sunt cauzele cariilor la dintii temporari?

    - Consumul frecvent si in cantitati crescute de alimente sau lichide indulcite

    - Utilizarea laptelui sau ceaiului indulcit inainte de somnul copilului. Chiar si laptele matern contine zaharuri, de acea este bine sa evitati ca sugarul sa adoarma in timpul alaptarii la san sau cu biberonul in gura

    - Lipsa igienei orale a copilului

Chiar daca dintii temporari se inlocuiesc, ei trebuie ingrijiti si tratati daca apar probleme. Periajul dintilor incepe din momentul in care apare primul dinte in gura copilului. Se utilizeaza o periuta si pasta de dinti adecvata varstei copilului. Pana in jurul varstei de 4-5 ani, periajul dintilor este efectuat de catre parinti, dupa fiecare masa. Dupa aceasta varsta, copilul se spala singur pe dinti de doua ori pe zi, dar sub supravegerea unui adult pana la 7 ani.

Care este efectul cariilor la dintii temporari?

    - Aparitia durerilor si a infectiilor dentare

    - Pierderea precoce a acestor dinti care va afecta eruptia dintilor permanenti

    - Pierderea spatiului necesar dintilor permanenti si aparitia inghesuirilor dentare

    - Aparitia “fricii de dentist”

Prima vizita a copilului la dentist ar trebui sa aiba loc inainte de varsta de 3 ani. Scopul vizitei este de a familiariza copilul cu zgomotele, mirosul si aspectul cabinetului. Ideal, aceasta vizita ar trebui sa aiba loc fara realizarea unui tratament si nu in momentul in care copilul are dureri. Astfel, acesta se va obisnui cu mediul si va avea incredere in medic atunci cand va fi nevoie de tratament dentar.

Ortho Image - Odontotherapy Timisoara

Odontoterapie

Ce este Odontoterapia?

Odontoterapia este ramura medicinii dentare care se ocupa cu prevenirea si tratarea cariei dentare. Caria dentara este una din cele mai raspandite boli ale populatiei umane.

Caria dentara este un proces cronic, distructiv al tesuturilor dure dentare.

Dintele este format din trei structuri dure: smalt, dentina si cement. in interiorul dintelui se gaseste pulpa dentara, care este un tesut moale.

Smaltul este cel mai dur tesut din corpul uman, fiind chiar mai dur decat osul. El este format dintr-o matrice de colagen pe care s-au depus substante minerale. Smaltul acopera in totalitate coroana dentara, avand o grosime variabila, cu valori maxime pe fetele vestibulare si linguale/palatinale ale dintilor si valori minime la nivelul coletului dintelui (acea zona a dintelui care se afla la nivelul gingiei). Din pacate, smaltul este un tesut care nu se poate regenera.

Dentina este al doilea tesut dur dentar, fiind si cel mai voluminos. Acest tesut se formeaza prin actiunea unor celule specializate, denumite odontoblaste si este regenerabil. Dentina contine substante minerale, fibre de colagen, etc., si este strabatuta de numeroase canalicule microscopice care contin prelungiri ale odontoblastilor. Aceste terminatii nervoase sunt responsabile de apartia hipersensibilitatii dentare, dar si de reactia dureroasa la stimuli atunci cand s-a format caria dentara. Dentina este acoperita de smalt la nivelul coroanei si de cement la nivelul radacinii.

Cementul este al treilea tesut dur al dintelui, fiind format din substante organice si anorganice, celule si fibre de colagen. El acopera radacina dintelui si asigura fixarea acestuia in os.

The Pulpa dentara este tesutul moale al dintelui, fiind alcatuita din terminatii nervoase, vase de sange, vase limfatice ti celule. Pulpa dentara are urmatoarele functii: functia de dentinogeneza, functie nutritiva, si functie senzitiva.

Care sunt simptomele cariei dentare?

    - aparitia unor pete albe cretoase/maronii

    - lipsa de substanta dura dentara: prezenta unor gauri in dinti, margini taioase percepute de limba/obraji, sau agatarea/ruperea atei dentare

    - aparitia unei dureri de intensitate medie la actiunea unor agenti chimici (dulce/acru), termici (rece), sau la modificarea presiunii, durere care dispare daca stimulul este indepartat

    - gingia interdentara este rosie, iritata, sangereaza usor la atingere, semn al unei carii interdentare

Care sunt factorii ce contribuie la aparitia cariei dentare?

    - factorul genetic (mostenirea unei structuri dentare mai sensibile la atacul acid cariogen, calitatea salivei, etc)

    - carbohidratii (in special dulciurile si produsele fainoase), in contact cu saliva se descompun in glucoza, zaharoza. Aceste substante vor fi folosite de bacteriile prezente in cavitatea orala pentru a produce acizi. Acizii rezultati in urma activitatii microbiene produc demineralizarea smaltului, iar in timp, duc la aparitia cariei dentare.

    - consumul excesiv de bauturi dulci, carbogazoase

    - lipsa igienei orale sau practicarea unor tehnici de igienizare incorecte

Caria dentara poate afecta toate structurile dintelui

Caria in smalt - Este prima etapa de dezvoltare a procesului carios. Caria se poate dezvolta la nivelul suprafetelor netede ale dintelui (fata vestibulara, palatinala/lingual, interdentar), dar, cel mai frecvent, caria debuteaza in santurile si fosetele dintilor, unde alimentele pot retentiona, iar autocuratirea nu se poate realiza. Caria in smalt este nedureroasa, acesta fiind motivul pentru care este descoprita destul de rar in acesta prima etapa.

Caria in dentina - Dupa ce caria a evoluat in intreaga grosime a smaltului, microorganismele se vor raspandi si la nivelul dentinei. Datorita structurii aparte a dentinei (prezinta numeroase canalicule si mineralizare mai scazuta), caria evolueaza mai usor si mai rapid la acest nivel, uneori fara prea multe semne la exteriorul dintelui. Daca leziunea carioasa ramane nedectata o perioada indelungata, caria va evolua in suprafata si in profunzime, subminand smaltul. La presiunea fortelor masticatorii, smaltul lipsit de suport se fractureaza, rezultand cavitatiile carioase.

Caria in cement (radiculara) - Acest tip de leziune carioasa apare mai des la persoanele adulte, datorita faptului ca acesti pacieti prezinta retractii gingivale, ca urmare a evolutiei bolilor parodontale, al periajului agresiv, si astfel radacina dintelui se expune la mediul bucal. Caria in cement evolueaza mult mai repede spre dentina (deoarece cementul este mai slab mineralizat decat dentina sau smaltul). Caria radiculara evolueaza mai mult in suprafata decat in profunzime, spre diferenta de celelalte doua tipuri de carii.

Prin urmare, preventia cariei dentare presupune:

    - reducerea consumului de carbohidrati

    - cresterea consumului de alimente dure (mere, morcovi, etc. - care indeparteaza mecanic placa bacteriana)

    - reducerea consumului de bauturi dulci

    - periajul dintilor dupa fiecare masa

    - folosirea mijloacelor suplimentare de igienizare a cavitatii orale (ata dentara, dus bucal, apa de gura)

    - control dentar la 6 luni

    - sigilarea dintilor

    - fluorizarea dintilor

Ortho Image - Endodontics Timisoara

Endodontie

Ce este Endodontia?

Endodonţia este ramura a medicinii dentare care se ocupa cu tratamentul afecţiunilor pulpei dentare şi a parodontiului apical (ţesuturile care se afla la varful radacinii dintelui).

Tratamentul endodontic presupune eliminarea pulpei dentare, dezinfectarea canalului radicular şi obturarea acestuia cu materiale biocompatibile.

Cum apare inflamatia/infecţia pulpei dentare?

in cele mai multe cazuri, inflamatia pulpei apare ca urmare a evoluţiei cariei dentare. in prima etapa, pulpa dentara incearca sa se apere de aceasta agresiune a cariei prin depunerea de dentina secundara. Daca, caria se trateaza la timp, de regula pulpa dentara işi revine şi işi reia normal funcţiile. Daca insa pacientul amana vizita la medicul dentist, pulpa dentara nu mai poate face faţa agresiunii cariei dentare, producandu-se necroza (moartea nervului) şi infectarea acestuia.

Principalul simptom al inflamaţiei pulpare este durere de intensitate moderata, localizata, care apare la stimuli rece/dulce şi inceteaza inceteaza la scurt timp (in cateva minute) de la indepartarea stimulului.

Atunci cand microorgansmele bacteriene patrund in camera pulpara şi canalele radiculare, apare infectarea pulpei dentare. Din acest moment durerea este mult mai puternica, mai difuza, dureaza mai mult timp şi poate sa apara spontan.

in anumite cazuri inflamatia, necroza pulpei şi infectarea acesteia pot trece neobservate de catre pacient. Aceste situaţii pot fi descoperite datorita urmatoarelor semne: prezenţa unei carii profunde cu margini taioase şi miros neplacut, dintele are un aspect mat, are o coloratie modificata (galben-cenuşiu sau brun), nu reacţioneaza la agenţii termici (rece, cald).

Alte cauze ale inflamaţiei/infectarii pulpei:

    - variaţii foarte bruşte ale temperaturii (in timpul mesei, trecerea brusca de la alimentate cu temperaturi ridicate la cele cu temperaturi joase)

    - prepararea cavitatiilor dentare in vederea relizarii unei obturatii şi şlefuirea dinţilor fara a utiliza racirea cu apa, dupa tratarea unei carii profunde fara a utliza material pentru protecţia pulpei dentare

    - fracturi dentare

    - lucrari protetice incorect adaptate

Etapele tratamentului endodontic:

    - extirparea (scoaterea) nervului

    - dezinfectarea canalelor radiculare

    - obturarea canalului radicular (canalelor radiculare)

    - econstrucţia dintelui

Tratamentul endodontic se realizeza sub anestezie locala, pentru a evita apariţia durerii. Pentru a putea realiza acest tratament se utilizeaza nişte ace şi freze speciale pentru accesul la nivelul canalelo radiculare. Pe langa aceste intrumente, se folosesc substanţe antiseptice pentru a permite indepartarea in intregime a resturilor pulpei dentare şi a indeparta microorganismele cantonate la acest nivel. Atunci cand s-a relizat curaţarea completa a canalelor radiculare, acestea vor fi sigilate cu materiale de obturatie specific pentru a preveni reinfiltrarea salivei şi a bacteriilor. La finalul acestei etape, dintele se va reconstrui cu material de obturatie şi/sau se va acoperi cu o coroana de inveliş.

Tratamentul endodontic se poate realiza in una sau mai multe şedinţe, in funcţie de numarul de canale, extinderea şi gravitatea infecţiei, etc.

Afecţiunile parodontiului apical (parodontite apicale)

Cauzele parodontitei apicale: evoluţia inflamaţiei/infecţiei pulpei dentare netratate, catre varful radacinii şi ţesuturile invecinate, traumatisme (bruxism, lucrari protetice defectoase, obturatii incorect adaptate, traumatisme generate in urma tratamentului endodontic), substanţe folosite in tratamentul endodontic, etc. Parodontitele apicale pot fi: acute şi cronice.

Semnele parodontitei apicale acute sunt: durere la atingerea dintelui sau in muşcatura, durere la percuţie, cu caracter spontan, continuu, pulsatil, iar gingia din dreptul varfului radacinii se inroşeşte. Acesta situaţie nu se evidenţiaza pe radiografie. Semnele parodontitei apicale cronice sunt mult mai şterse. Cel mai frecvent, aceste parodontite trec neobservate, fiind descoperite intamplator la examinarea radiografiei. Doar in momentul reacutizarii, apar semnele specifice din forma acuta.

Netratata, infecţia continua se evolueze, erodand osul şi se exteriorizandu-se la nivelui gingiei sub forma unui abces apical prin care se elimina puroi. Dupa ce infecţia gaseşte o cale de eliminare, gingia se poate vindeca, iar infecţia se va croniciza, in anumite condiţii putand aparea reacutizarea.

Tratamentul parodontitelor apicale (acute sau cornice) este asemanator cu tratamentului endodontic clasic. Singura diferenţa este data de numarul şedinţelor de tratament, acestea fiind mai multe in cazul parodontitelor.

Avantajele tratamentului enodontic: eliminarea durerii, prelugirea duratei de viaţa a dintelui pe arcada, etc.

Dezavantaje tratamentului endodontic: dintele işi poate modifica uşor culoarea, devine mai friabil, se poate fractura mai uşor,etc. Datorita acestor motive, se prefer acoperirea dintelui cu o coroana dupa un tratament endodontic pentru a-i creşte rezistenţa şi durata de viaţa in cavitatea bucala.

Pentru a putea realiza un tratament endodontic corect şi de calitate, este necesara efectuarea unor radiografii dentare. Este necesara o radiografie iniţiala (pentru a putea vedea numarul de radacini, morfologia acestora, gradul de extindere a infecţiei, etc), o radiografie finala (pentru a putea aprecia calitatea obturaţiei de canal) şi radiografii de control (pentru a putea urmari vindecarea ţesuturilor apicale).

Ortho Image - Cosmetic Dentistry Timisoara

Estetica Dentara

Ce este Estetica Dentara?

Estetica dentara a aparut din dorinta oamenilor de a avea un zambet perfect. Aceasta specializare este destinata pacientilor care isi doresc imbunatatirea aspectului dintilor.

Principalele motive pentru care pacientii se adreseaza in zilele noastre unui cabinet de medicina dentara sunt cele legate de estetica dentara. Este bine cunoscut faptul ca zambetul are un rol deosebit de important in viata oamenilor.

Din acest motiv, Clinica Dentara Ortho Image ofera servicii de calitate superioara, adaptate nevoilor si dorintelor pacientului, astfel incat sa obtineti zambetul pe care il doriti.

Daca va doriti un zambet aparte, Clinica Dentara Ortho Image va ofera posibilitatea aplicarii de bijuterii dentare fara afectarea structurii si integritatii dintilor, prin simpla lipire a acestora pe suprafata dintilor.

Ortho Image - Dental Cleaning & Prevention Timisoara

Profilaxie

Ce este Profilaxia?

Profilaxia reprezinta prevenirea aparitiei si evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale. Profilaxia si Igiena dentara sunt cele mai simple si mai putin costisitoare metode de tratament stomatologic.

Principalele masuri de profilaxie sunt:

    - igienizarea profesionala

    - Air flow

    - fluorizarea dintilor

    - sigilarea santurilor si fosetelor

    - instructajul pentru o igiena orala corecta

Igienizarea profesionala cuprinde doua manopere: detartrajul si periajul profesional.

Detartrajul are ca si scop indepartarea depozitelor de tartru (acele depozite dure care se formeaza la nivelul dintilor). De regula, se realizeaza detratraj ultrasonic, dar, in anumite situatii, se poate asocia si detartrajul manual, cu instrumentar special adaptat acestei manopere.

Periajul profesional are rolul de a lustrui suprafata dintilor dupa etapa de detartraj si de a indeparta placa bacteriana. Se recomanda efectuarea igienizarii profesionale o data la 6 luni, iar in anumite cazuri, o data la 3 luni.

Air flow-ul se poate realiza dupa igienizarea profesionala, sau ca o manopera singulara. Procedeul presupune utilizarea unui aparat care elibereaza apa si bicarbonat de sodiu. Scopul este acela de a indeparta coloratiile superficiale de pe suprafetele dentare si de a lustrui suprafetele dentare.

Fluorizarea dentara utilizeaza geluri sau solutii bogate in fluor cu scopul de a creste rezistenta dintilor la atacul acid.

Sigilarea santurilor si fosetelor se adreseza de regula copiilor. Prin aceasta metoda, se impiedica stagnarea placii bacteriene si a microbilor la nivelul santurilor si fosetelor, stiut fiind faptul ca leziunile carioase apar de regula la acest nivel. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale in stare fluida in interiorul santurilor si fosetelor care dupa intarire vor ocupa aceste spatii.

Igiena orala corecta are un rol deosebit in reusita, pe termen lung, a unui tratament dentar. Chiar daca medicul a realizat un tratament corespunzator si de calitate, este nevoie si de ajutorul pacientului pentru ca aceste rezultate sa se mentina in timp.